İshal, virüs ve bakteri gibi sebeplerden bağırsağın yiyeceklerin suyunu alamaması sonucunda fazla ve sulu dışkılama oluşmasına denir. Yenilen besinlere dikkat edilmelidir.
Özellikle gebelikte ishalin tedavisi hem bebek hem de anne açısından oldukça önemlidir. İshal fark edildikten hemen sonra doktora gidilmeli, bebeğe ve anneye gerekli testler yapılmalıdır.
Hamilelikte ishal nedenlerinden en önemlisi Listeria dır. Listeria toprakta veya suda yaşar. Yaşadığı yerden ise kuşlara, evcil veya vahşi hayvanlara veya sineklere geçer. Bakteriyi taşıyan hayvan ile temasa girmiş sebze, meyve, pastörize edilmemiş süt gibi besinlerle insanlara bulaşan virüs sessiz ilerlemektedir.
Uygunsuz ortamlarda hazırlanan gıdalar, yıkanmadan tüketilen besinler buna davetiye çıkarır. Bu sebeple gebelikte gıda alımlarına belirli sınırlamalar getirilmelidir.
Gebelikte bebek açısından sorun yaratabilecek Listeria enfeksiyonu annede kusma, bulantı, gaz ve bunların yanı sıra düşüklere de sebep olabilmektedir. Bunun için alınabilecek önlemler şöyledir;
Gebelikte ishal bebeği zayıflatır mı?
Gebelik durumunda annenin geçirdiği her hastalık bebeğin gelişimini etkileyecektir. Bilindiği üzere gebelikte annenin tükettiği besinler bebeğe ulaşmaktadır. Gebelikte bebeğin herhangi bir zarar görmemesi için doktor kontrolü yapıldıktan sonra öğünler atlatılmadan yenilmelidir. Anneye ağızdan takviye yapılarak dışkı ile kaybettiği besin yeniden sağlanmalıdır.
Kaynak: https://www.ipuclarim.com/gebelikte-ishal-bebegi-zayiflatir-mi/